CONTACTS
SITE MAPSITE MAP
USEFUL LINKSUSEFUL LINKS
BANK ACCOUNTBANK ACCOUNT
SEARCH
 About us
 Профил на купувача
 About Industrial Property
 Inventions and Utility Models
 Industrial Design
 Marks
 Geographical indications
 New Plant Varieties and Animal Breeds
 Topography of Integrated Circuits
 Legislation
 Databases
 Publications
 Information Services
 Patent Library
 Bulgarian Industrial Property Network
 News
 Updates
 Projects
 Anticorruption
ПРОТОКОЛИ ЗА НЕПОЛУЧЕНА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ
PATLIB2009 Print
patlib2008_poster

България беше домакин на годишната конференция на патентноинформационните центрове в Европа - PATLIB2009 

В периода 20-22 май 2009 г. България, в лицето на Патентното ведомство, беше домакин на годишната конференция на патентноинформационните центрове в Европа – PATLIB 2009, която се проведе в София, Kempinski Hotel Zografski. Всяка година конференцията се организира от Европейското патентно ведомство (ЕПВ) в сътрудничество с националното патентно ведомство на една от страните – членки на ЕПО. В течение на изминалите години тя се е утвърдила като едно от най-важните събития в областта на патентната информация, което предлага на всички участници в процеса на разпространение на информацията за индустриалната собственост възможност за срещи, ползотворни дискусии, обмяна на идеи и опит, оценка на постигнатите резултати и бъдещи тенденции в развитието на дейността им, както и за обучение и професионално развитие, установяване на контакти и разширяване на сътрудничеството между PATLIB центровете. Тази година конференцията се проведе под мотото "Развитие, основано на най-добрите практики".
Доказателство за интереса към събитието беше и фактът, че въпреки финансовите рестрикции в настоящия момент все повече оказващи влияние на дейността на публичната администрация, участниците, избрали да дойдат в София и да инвестират средства и време за поддържане на професионализма в сферата на патентната информация, бяха повече от 230 души – представители на 26 страни.
Програмата на конференцията включваше четири основни сесии, посветени на българския опит, на уменията и инструментите, използвани от центровете в тяхната дейност, на най-съвременните услуги, предоставяни от PATLIB центровете, и на въпроси, свързани с качеството на услугите, както и обучение и семинари, водени от експерти в областта на маркетинга, средствата за комуникация, процедурата хпо експертизата в ЕПВ, качеството на предоставяните от PATLIB центровете услуги, технологичния трансфер, популяризирането на патентната информация, качеството на патентните заявки, управлението на патентните портфолия, подкрепата за МСП и т.н.
По традиция по време на конференцията беше организирана съпътстваща изложба на информационни продукти, в която със свои щандове участваха българското Патентно ведомство, ЕПВ, националните патентни ведомства на Италия, Полша, Португалия, Румъния, фирмата Questel и Световната организация за интелектуална собственост – СОИС.
В словото си по повод закриването на конференцията Ричард Фламър, главен директор, Патентна информация, Европейско патентно ведомство, Виена, кайто говори и от името на президента на ЕПВ Алисън Бримлоу, обърна вниманието на участниците към въпроса – „Какво постигнахме през трите дни на конференцията? Имаме ли в главата си повече отговори, отколкото въпроси?” и припомни отново, че конференцията се провежда в условията на финансова криза, на преход, в който оцеляват най-здравите и силните и, че това ще изисква непрекъснати промени както в националните ведомства на страните - членки на Европейската патентна организация, така и в самата европейска Организация. След краткия обзар на представените теми на конференцията г-н Фламър се спря на въпроса за качеството на предоставяните услуги в областта на информацията и на бъдещото поколение PATLIB центрове и тяхните роля и място в системата на индустриалната собственост, като още веднъж дебело подчерта важността на сътрудничеството в областта на патентната информация и на това да се работи в мрежа, в екип.
По повод закриването на конференцията председателят на Патентно ведомство Костадин Манев изрази своята убеденост, че конференцията ще допринесе за развитието на патентната общност и на европейската патентна мрежа, част от която е и Българската мрежа за индустриална собственост (БМИС). Развитието и усъвършенстването на мрежата от PATLIB центрове е един от най-актуалните за разпространението на патентната информация, тъй като тя е средство, което може да помогне за излизане от икономическата криза, както и да допринесе за повишаване конкурентоспособността на европейската икономика в съвременния свят.

Домакин на следващата конференция - PATLIB2010, , която ще се проведе в периода 12-14 май 2010 г., ще бъде Дрезден, Германия.

Програма и презентации

Адрес на Даниел Вълчев, заместник министър-председател и министър на образованието и науката по повод официалното откриване на PATLIB2009, състояло се на 20 май 2009 г., в зала "София" на Kempinski Hotel Zografski.
 

E-SERVICES

USEFUL INFORMATION
Tariffs
Official Forms of the Patent Office
Announcments
FAQ
Industrial Property Representatives
Intellectual Property Representatives
Jobs at the Patent Office
SMEs
Home : Contact Us : Site Map : Useful Links : FAQ : Bank Account