CONTACTS
SITE MAPSITE MAP
USEFUL LINKSUSEFUL LINKS
BANK ACCOUNTBANK ACCOUNT
SEARCH
 About us
 Профил на купувача
 About Industrial Property
 Inventions and Utility Models
 Industrial Design
 Marks
 Geographical indications
 New Plant Varieties and Animal Breeds
 Topography of Integrated Circuits
 Legislation
 Databases
 Publications
 Information Services
 Patent Library
 Bulgarian Industrial Property Network
 News
 Updates
 Projects
 Anticorruption
ПРОТОКОЛИ ЗА НЕПОЛУЧЕНА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ
В София завърши годишната конференция по патентна информация - PATLIB2009 Print

        На 22 май 2009 г., в зала „София” на Кемпински Хотел Зографски, София, официално бе закрита годишната конференция на патентноинформационните центрове в Европа – PATLIB2009.

        В словото си по повод закриването на конференцията Ричард Фламър, главен директор, Патентна информация, Европейско патентно ведомство /ЕПВ/, Виена, който говори и от името на президента на ЕПВ Алисън Бримлоу, обърна вниманието на участниците към въпроса – „Какво постигнахме през трите дни на конференцията? Имаме ли в главата си повече отговори, отколкото въпроси?”  Отново припомни, че конференцията се провежда в условията на финансова криза, на преход, в който оцеляват най-здравите и силните и, че това ще изисква непрекъснато обновление и извършване на промени, както в националните ведомства на страните - членки на ЕПВ, така и в самата европейска организация. Една от интересните идеи, представени на конференцията, бе патентната информация да залегне в мениджърските решения и да бъде ползвана като инструмент на човешките ресурси.
        Патентните документи съдържат многообразна по вид информация, която би могла да бъде ползвана за целите на различни дейности. Г-н Фламър направи кратък обзор на представените теми на конференцията и на най-добрите презентации. Не на последно място отново се спря на въпроса за качеството на предоставяните услуги в областта на информацията и на бъдещото поколение PATLIB центрове – какво ще бъде тяхното предназначение и място в системата на индустриалната собственост. Накрая още веднъж дебело подчерта важността на сътрудничеството в областта на патентната информация и на това да се работи в мрежа, в екип. Ричард Фламър завърши с благодарности на първо място към българските си партньори и съорганизатори – българското Патентно ведомство, участниците в срещата и техническите екипи.
        Последен по повод закриването на конференцията към участниците се обърна Костадин Манев, председател на Патентно ведомство. Той подчерта, че, както всеки път, в края на поредица от срещи с добри свои колеги и приятели е малко натъжен, но същевременно е убеден, че конференцията ще допринесе за развитието на патентната общност и на европейската патентна мрежа. Той изрази и убедеността на Административния съвет на ЕПВ, че мрежата от PATLIB центрове трябва да се усъвършенства и развива. Един от най-актуалните проблеми е усъвършенстването на работата с патентна информация, тъй като продуктът на което и да е било ведомство по индустриална собственост – било национално, било европейското, трябва да бъде ясен и готов за потребление от цялото общество. Патентната информация е средство, което може да помогне за излизане от икономическата криза, както и да допринесе за повишаване конкурентоспособността на европейската икономика в съвременния свят. Още веднъж подчерта факта, че въпреки финансовите рестрикции в настоящия момент все повече оказващи влияние на дейността на публичната администрация, много са участниците, избрали да дойдат в София и да инвестират средства и време за поддържане на професионализма в сферата на патентната информация. Костадин Манев специално благодари на участниците от регионалните центрове, като изрази надежда представителите на Българската мрежа за индустриална собственост да започнат още по-активно да осъществяват наученото на конференцията и да развиват все по-задълбочена и по-широка палитра от дейности. Традиционно словото завърши с благодарности към европейския и българския екип, работили за осъществяване на мероприятието и към участниците в конференцията.

        В самия край на конференцията бе представен следващият домакин, който до този момент по традиция бе пазен в дълбока тайна. Дрезден ще приеме следващото, двадесет и първо издание на конференцията, която ще се проведе в периода 12-14 май 2010 г. Градът – домакин на PATLIB2010 бе представен на аудиторията с кратък филм-импресия.
 
pictures_chris_068pictures_chris_066


pictures_chris_070pictures_chris_073


pictures_chris_100pictures_chris_061


pictures_chris_063pictures_chris_071

 
< Prev   Next >

E-SERVICES

USEFUL INFORMATION
Tariffs
Official Forms of the Patent Office
Announcments
FAQ
Industrial Property Representatives
Intellectual Property Representatives
Jobs at the Patent Office
SMEs
Home : Contact Us : Site Map : Useful Links : FAQ : Bank Account